הגזר עשיר בבטא קרוטן, חומר המשמש ליצירת ויטמין A, והמעניק לגזר את צבעו הכתום. 100 גרם גזר מכילים כ-8 מ”ג בטא קרוטן, המספקים את רוב התצרוכת היומית המומלצת לאדם של ויטמין זה. מכיוון שוויטמין A משפר את יכולת ראיית הלילה, נהוג להגיד על גזרים שהם טובים לעיניים. הגזר עשיר גם בסיבים תזונתיים, אנטיאוקסידנטים ומינרלים, והוא מאכל בסיסי. צריכה מוגדלת של בטא קרוטן עלולה לגרום לעור לקבל גוון כתום-צהבהב, הדבר מיוחס בעיקר לגזרים אך נכון לגבי כל מאכל עשיר בבטא קרוטן.
לא נכון: הגזר אמנם עשיר בוויטמין A שחיוני לראייה, אך ויטמין זה שייך לקבוצת הוויטמינים המסיסים בשומן. מכיוון שהוא מתפרק בגוף, יעילותו נפגעת. לפיכך, צריכת יתר של גזר עלולה להביא במקרה הפחות גרוע לעודף של ויטמין A ובמקרים קיצוניים גם להרעלה.
ויטמין A ידוע בסגולותיו הרבות; הוא מועיל לעור הגוף ומסייע בהעלמת אקנה, תורם לגדילה של השיניים ולתפקודן התקין, ובאופן כללי טוב למערכת החיסונית שלנו. אגב, חוסר בויטמין זה עשוי להוות גורם סיכון ללקויות ראייה.
רובנו גדלנו עם הידיעה שאכילת גזר גורמת לשיפור הראייה, אולם מסתבר כי עובדה זו נכונה רק בחלקה. ישנן עדויות לכך שאכילת גזר עשויה לעזור לשמור על יכולת הראייה הנוכחית, אך אין שום הוכחה גורפת לכך שאכילת גזר משפרת את הראייה. גזר אמנם תורם לבריאות העין, אך בניגוד לדעה הרווחת הוא אינו יכול לפתור בעיות ראייה קיימות אלא רק להאט הדרדרות נוספת. כמו כן לגזר יתרונות נוספים הקשורים לראייה, כמו סיכוי מופחת לסבול מקטרקט וניוון מקולרי בקרב צרכני גזר קבועים.
שיפור ראייה בחושך ואכילת גזר
במלחמת העולם השנייה הוחלט כי כל החיילים בחיל האוויר הבריטי יעברו לדיאטה המבוססת בעיקרה על אכילת גזר, במטרה להצליח לראות טוב יותר בלילה ולאתר תקיפות מצד הנאצים. במהרה החלו להתפשט בקרב הנאצים שמועות ואזהרות מפני חיילים בריטים בעלי “עיני חתול” אשר מסוגלים לראות הכל.
ויטמין A שמצוי בגזר ידוע גם כרטינול, חומר שמומר בגוף לתרכובת המסייעת לאור החודר לעין לאותת לעצבים על קיומו, ובכך העיניים מזהות טוב יותר הימצאות של אור. כתוצאה מכך, במצבים בהם יש פחות אור כמו למשל בלילה, מתאפשר איתות עצבי אשר פוקד על המוח לנוח. לכן גזר יכול לעזור לכם לראות טוב יותר בחושך, אבל הוא לא ישפר את חדות הראייה שלכם.